Уколико покојник има новац у банци који је крио од породице, може да прође и три године док најближа фамилија не открије ово „тајно богатство“

У последњих неколико година банке у Србији отвориле су више десетина рачуна клијентима за које се после смрти испоставило да су паре држали подаље од своје жене и деце.
Баш такво „изненађење“ десило се породици Милосављевић из Београда, чији је отац преминуо пре око годину и по дана.
– Kада је тата умро, оно што је имао од имовине подељено је оставинском расправом на мајку, сестру и мене. Рачун у банци који је отац имао затворили смо после одређеног времена. Међутим, појма нисмо имали да тата држи паре и на рачуну у још једној банци. Остали смо потпуно затечени када је после више од годину и по дана од његове смрти на кућу стигло писмо из једне банке да се смањује камата на орочену штедњу. Тек тада смо схватили да на том рачуну има неких пара – каже Д. Милосављевић (38), син преминулог.

Уредник финансијског портала „Kаматица“ Душан Узелац наводи да се овакви случајеви дешавају много чешће него што мислимо.
– Није ретко да иза преминулог остане неки новац. Е сад, није реч о томе да банка жели да га присвоји, већ новац мора да добије законски наследник. Оставинска расправа је почетак и крај целе те приче. Оно што каже суд је доказ са којим наследници могу врло лако да подигну тај новац. До тада средства стоје на рачуну по условима како су орочена у банци – објашњава Узелац.
С друге стране, банкари у Србији нерадо причају о овој теми. Ипак, наши извори из једне од најуспешнијих банака на српском тржишту кажу да податке о рачуну и депозитима могу да дају само свом клијенту или суду.

– Најчешће у пракси од наследника добијамо информацију да је клијент преминуо или повремено зовемо клијента уколико је рачун дуже време неактиван и на тај начин се долази до информације. Најдуже може да се деси да овакву ствар не откријемо три године – кажу банкари.
Kако појашњавају, уколико чланови породице не знају код које је банке преминули имао рачун или депозит, могу да траже од суда да наложи свим банкама да доставе податке да ли је клијент држао новац код њих.

– Од 1. октобра 2015. Народна банка Србије води јединствени регистар рачуна физичких лица, па се суд може обратити и њој за достављање податка. Док наследници не поднесу захтев за исплату, новац се налази на рачуну. Наследници до новца могу доћи покретањем допунског оставинског поступка и подношењем банци правоснажног решења о наслеђивању. После тога наследницима се исплаћује сав новац, умањен за дуговања као што су трошкови одржавања рачуна и камата
Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here