У редовима Исламске државе у Сирији или Ираку највећу групу страних бораца чине грађани Босне и Kосова, док са Балкана на Блиском истоку ратује око 875 особа

У региону у којем ране рата почетком 90-тих још увек нису зацељене, експлозивна је мешавина економсих, политичких и социјалних фактора повод су који младе тера у загрљај екстремиста, тврди данас бечки дневник „Пресе“.

Велики изазов је незапосленост младих, упозорава Ведран Џихић са Аустријског института за међународну политику. Он је указао да незапосленост младих на Балкану износи 50 одсто, а у Босни чак 63 процената, што је највише вредност у свету.

„Већина младих у Босни живи код родитеља, нема перспективе приступања ЕУ или побољшања животних услова. Такође приступ тржишту рада још увек је организован од стране странчаког апарата“, нагласио је Џихић додајући да је слично и на Kосову где се претежно необразовани, незапослени и мушкарци, који су се огрешили о закон, из разорених породица, прикључују самопроглашеној Исламској држави. Они беже од породичног насиља, проблема у браку, дугова, наркотика, алкохола и кривичних дела, те су у потрази за партнером, изазовима.

„Пресе“ подсећа да је почетком јуна „Хајат медиа центар“, пропаганда машинерија џихадиста такозване Исламске државе објавио видео, са групом наоружаних који најављују талас терористичких напада у Србији, Kосову, Албанији и Македонији уз позив муслиманима на Балкану да следе „позив килафата“, то јест да успоставе исламски систем.

Лист указује да у редовима ИД у Сирији или Ираку највећу групу страних бораца чине, према извештају „Суфан групе“, грађани Босне и Kосова. До октобра било је 330 бораца из Босне, а са Kосова 232. Према „Суфан-у“ са Балкана се 875 особа прикључило ИД. Босна и Kосово су, у поређењу са другим европским земљама, надпросечно заступљени. На милион становника на Kосову дође 125 бораца, а у Босни 85, подвлачи „Kосовски центар за безбедносне студије“. Поређења ради у Белгији, која се бори, такође, са радикализацијом својих грађана, на милион становника дође 41 борац Исламске државе.

Регрутовање на Балкану функционише само делимично преко интернета – онлајн садржај служи само као мултипликатор, тврди невладина организација „Атлантиц Инитиативе“.

„Пресе“ указује да је у Босни, као и на Kосову, Саудијска Арабија дала великодушне донације за изградњу инфраструктуре и хуманитарне организације после рата 90-тих, чиме је себи обезбедила занчајан утицај. Тиме је саудијски вехабизам годинама добијао на утицају. Проблем постају све више салафистички проповедачи, који у „подземним“ заједницама шире своје ултраортодоксне ставове. Та „легла радикализације“, како из назива „Атлантиц Инитиативе“, попуњавају рупе социјалног, здравственог и образовног система, које владе економски слабијих земаља нису у стању да затворе, додаје лист.

Дневник указује да ЕУ повећава притисак на Босну, те, како би затворила славине новца терористима, Брисел намерава да успосатви „црне листе“ земаља које олакшавају финансирање терориста.

Према извештајима, како додаје „Пресе“, Босна је једина европска држава на тој листи, поред већ уобичајених Авганистана, Ирана, Ирака, Јемена, Северне Kореје, Сирије, Гвајане, Лаоса, Уганде и Вануатуа.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here