На Балкану се поново помињу ратне године и призивају авети прошлости, а односи Србије, Хрватске и БиХ одавно нису били овако затегнути.

Свега месец дана пошто су се премијер Србије Александар Вучић и председница Хрватске Kолинда Грабар Kитаровић нашли (са све цвећем) на пола моста у Даљу, посетили заједно родну кућу чувеног научника Милутина Миланковића и потписали Декларацију о унапређењу сарадње и решавању отворених питања, односи двеју држава су доспели до нулте тачке у којој се на дневном нивоу размењују увредљиве протестне ноте.

Занимљиво, и српска и хрватска страна оптужују једна другу да призивају рат. Само се не зна који. Да ли онај из средине или с краја прошлог века?

– Рехабилитација Степинца, усташко дивљање у Србу и широм Хрватске, давање имена улицама по Милету Будаку, усташком министру који је творац идеје да трећину Срба треба побити, трећину протерати и трећину покатоличити, па чак и по 10. априлу, дану стварања НДХ, фашистички усташки поздрав “За дом спремни” по стадионима и концертима, кукасти крстови на терену у Пољуду, подизање споменика усташком терористи Мири Баришићу, који је убио југословенског амбасадора, шта је то ако не рехабилитација фашистичке усташке НДХ? – запитао се министар спољних послова Ивица Дачић и поручио да Хрватска треба да престане са пропагандом и поступцима који личе на четрдесете године прошлог века
Одговор је био сличан, само са помињањем другог временског раздобља.

– Јасно смо поручили властима у Србији да престану са пропагандом која подсећа на деведесете године и Милошевићеву агресију – навео је министар спољних послова Хрватске Миро Kовач.

Вулин: Усташтво и фашизам

– Рехабилитација усташког викара Алојзија Степница, ослобађање ратног злочинца, подизање споменика терористи говори да Хрватска нема снаге да се отргне од фашизма и усташтва – рекао је Александар Вулин.

По принципу спојених судова, анимозитет се одмах прелио и преко Дрине и кулминирао укидањем забране кретања Насеру Орићу, команданту снага армије БиХ, оптуженом за ратне злочине над српским становништвом у Сребреници у лето 1992. године.

– То и изјаве Бакира Изетбеговића, где пореди РС и Санџак, показују да је политика бошњачких званичника из БиХ усмерена на дестабилизацију региона и изазивање сукоба са Србијом и српским народом – истакао је Ивица Дачић.

СНП: Зелена трансверзала

Српска народна странка Ненада Поповића позвала је на српско национално јединство.
– Очигледно је да настављачи идеологије НДХ, као и џихадистичке зелене трансверзале Алије Изетбеговића постају креатори званичне политике Хрватске и БиХ – оцењено је у саопштењу.

Социолог Слободан Вуковић наводи три основна разлога због којег се Балкан поново претворио у буре барута.

– Хрвати и Бошњаци ово не раде сами већ уз помоћ спољних сила, првенствено САД и Велике Британије како би ослабили РС, а самим тим и Србију. Велике силе желе да казне Србију због тога што не уводи санкције Русији и да је погурају ка НАТО. Трећи разлог је предизборна кампања у Хрватској, током које национализам традиционално буја – објашњава Вуковић.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here