ПРОВОКАЦИЈЕ из Сарајева упућене ка Београду уочи комеморације у Поточарима прете да трајно наруше односе Србије и Босне и Херцеговине – потврђено је за „Новости“ у нашем државном врху.

После начелника Сребренице Ћамила Дураковића, који је данима понављао да државни врх наше земље није пожељан у Поточарима, у харангу против Београда укључиле су се у четвртак и „Мајке Сребренице“.

Оне су послале и писмо властима Србије:

– Свако ко негира геноцид у Сребреници непожељан је у Поточарима 11. јула, то је наша одлука и нико нема право да се у то меша. Згрожене смо непримереним изјавама појединих српских политичара које стижу ових дана на нашу адресу. Покушавале смо вам пружити руку, поверовале смо у ваше добре намере, а Александру Вучићу смо на ревер чак ставиле и цвет Сребренице. Но, ових дана на видело излази сва ваша неискреност – наводи се у писму.

Српски министар Александар Вулин одмах је јавно одговорио да су „Мајке Сребренице“ себи допустиле да постану део ружне политичке игре коју воде Ћамил Дураковић и Бакир Изетбеговић.

– Највећи грех Александра Вучића је то што је преживео покушај убиства у Сребреници, што, изгледа, никако не могу да му опросте. Вучић је имао храбрости да дође у Сребреницу, да се поклони жртвама другог народа, што је храброст коју у себи не могу да пронађу ни Дураковић ни Изетбеговић, али, нажалост, ни „Мајке Сребренице“. Вучић је преживео покушај убиства у Сребреници, и то, изгледа, ни „Мајке Сребренице“ не могу да му опросте – рекао нам је Вулин.

Истовремено, спрема се полемика и у српском парламенту о Сребреници. Осим „резолуције о геноциду у Сребреници“ коју су предложили ЛДП, ЛСВ, СДА и Зелена странка, а која је осуђена на пропаст, свој предлог у четвртак је предао и Маријан Ристичевић из Народне сељачке странке, која је део владајуће коалиције:

– У Сребреници није био геноцид. Предложио сам резолуцију о осуди свих злочина, према свим народима, у Сребреници и око ње од 1992. до 1995. године. Срби јесу починили злочин у Сребреници, а њему су претходили прави геноциди над нашим народом у околини тог града – рекао нам је Ристичевић.

НИКОЛИЋ, ИПАК, ПУТУЈЕ У САРАЈЕВО

БЕЗ обзира на „отровне стрелице“ које последњих дана стижу из Сарајева и Сребренице, председник Николић, засад, није одустао од посете престоници БиХ планиране за септембар – сазнају „Новости“.

Према нашим сазнањима, то не значи да одлука не може да се промени уколико политички представници Бошњака наставе с непријатељском реториком према Србији и њеном државном врху.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here