Аустрија понавља други круг председничких избора одржаних 22. маја, одлука је Уставног суда те земље, а ново гласање могло би бити одржано већ крајем септембра или почетком октобра, јавио је извештач Танјуга.

Образлажући одлуку суда, председник те највише судске инстанце Герхарт Холцингер је истакао да су избори основа демократије и најважнији задатак Уставног суда је да ту основу одржи функционалном.

„Одлука коју смо донели не прави никог победником или губитником, већ треба да послужи да се ојача поверење у нашу правну државу и демократију”, образложио је он.

Холцингер је истакао да је Уставни суд дао за право жалби коју је поднео лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе, тражећи поништавање резултата гласања због бројних неправилности.„Жалба се прихвата, резултати другог круга избора се поништавају. Речено речником који није правни то значи да други круг избора мора бити поновљен у потпуности, односно широм Аустрије”, објаснио је Холцингер.

Ова одлука Уставног суда ући ће у историјске анале Аустрије, али и европске, јер Уставни суд до сада није поништавао и налагао понављање избора на савезном нивоу.

Кандидат Зелених Александер ван дер Белен победио је свог противника, кандидата ФПО Норберта Хофера, у другом кругу избора веома тесно, са свега нешто више од 30.000 гласова, и то пре свега захваљујући гласовима предатих путем поште, преноси Танјуг.

Фишер: Доказ функционисања правне државе

БЕЧ – Одлазећи председник Аустрије Хајнц Фишер и аустријски канцелар Кристијан Керн оценили су данас да је одлука Уставног суда о понављању другог круга председничких избора доказ функционисања правне државе.

У јавном обраћању Фишер је истакао да сматра да је ово важан дан јер је аустријска демократија положила један важан тест, јавља Танјугов извештач.

„Уставни суд је имао веома тежак задатак и решио га је на начин да као председник Аустрије могу бити поносан и олакшава ми посао да могу да се о томе изјасним и обратим и међународној јавности”, нагласио је Фишер.

Он је истакао да је Уставни суд јасно ставио до знања да су се десиле ствари које се могу догодити, али да постоји инстанца која се тиме бави, анализира их и доноси одлуке у складу са правном државом, као и да није чуо нити један глас оспоравања.

„Код нас су се десиле грешке и догодило се што се мора догодити у демократији да се укаже на те грешке. Уверен сам да ће поновљени избори бити одржани уз стриктно поштовање закона, а Аустрија ће добити исход у интересу будућег шефа државе. Председник мора имати мандат који не сме бити доведен у питање, а без одлуке Уставног суда остале би отворене сумње”, указао је Фишер.

Обраћајући се међународној заједници, Фишер је рекао да су протекле недеље биле болне по Аустрију, али да су окончане јасноћом, што ће ући у историју земље као нешто позитивно.

Фишер је изразио очекивање да ће избори бити одржани без непотребних одлагања, а да ће привремено решење обављања дужности председника Аустрије од стране три председника парламента бити само привремено.

Одлазећи председник Аустрије је рекао да очекује да се избори одрже у септембру, или најкасније почетком октобра, уз наду да ће ипак бити у септембру.

Он је нагласио да жели да се из ових избора извуку поуке, и да би било добро да предстојећа предизборна кампања буде кратка, са паузом током лета, и протекне само у сучељавању ставова и идеја.

Фишер је казао да се његов мандат завршава 8. јула и да је већ разговарао са три председника парламента о важној улози током преузимања дужности шефа државе.

Аустријски канцелар Кристијан Керн оценио је данас да нема разлога за емоције и да се одлука највише судске инстанце мора примити к знању.

Према његовим речима Уставну суд је веома брзо, објективно и на транспарентан начин водио овај случај, рекавши да је важно за правну државу да не сме бити сумње у демократију.

Он је подвукао да Уставни суд није наредио понављање избора због манипулација, већ формалних неправилности у раду изборних комисија.

Истовремено је указао да се кривица, као што је констатовао и Суд, не сме приписивати члановима изборних комисија, јер су важни људи који желе да се ангажују у демократијама.

“Ова одлука није повод за емоције, већ показује да је наша правна држава стабилна. Желео бих кратку предизбодну кампању, без емоција. Влада ће морати да донесе одлуку о предлогу термина за одржавање избора, а у интересу нам је да то што буде пре“, подвукао је Керн.

Он је апеловао на грађане да искористе право гласа, иако је видљив умор од избора, додајући да је гласање основни елемент демократије.

Што се имиџа Аустрије у свету тиче, Керн је, као и Фишер, уверен да неће бити штете, те су поручили да одлука Уставног суда неће изазвати политичке турбуленције.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here