СИРИЈСКА армија је прешла у напад југозападно од Алепа – изјавио је руски генерал Сергеј Рудској.

Начелник Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага РФ притом је нагласио: „Владине снаге су се претходно прегрписале и потом прешле на офанзивна дејства. Већ су одбациле бојовнике од града и настављају да развијају започету операцију”.

Рудској је су терористичке и побуњеничке снаге у Алепу и око њега за последња четири дана имале преко 1.000 погинулих и око 2.000 рањених. А да су притом изгубиле седа мтенкова, осам других оклопних возила и 29 топова и минобацача.

Руски генерал саопштио је да сада постоји седам „хуманитарних коридора” којима опкољени део сиријског мегаполиса могу напустити цивили могу, као и бојовници који притом положе оружје.

У започетој офанзиви важну улогу игра и сиријска ратна авијација која је током дана избомбардовала неколико колона возила којима је опкољеним терористима требало да стигну појачања и муниција.

Главну улогу међу терористима игра Џебхат ан-Нусра која се преименовала у Џебхат Фатах аш-Шам да би могла да објави да више није сиријска филијала Ал Каиде.

Њене дхуовне вође подржававају започету мобилизацију на територијама које групација држи и истовремено објављују „четврту фазу битке за Алепо” и тврде да ће у помоћ опкољенима сваки час пристићи конамдоси Саудијске Арабије.

Сиријска армија напада иако су терористичке формације ради одбране позиција у Алепу делом повукле своје снаге са других фронтова, па на њима почињу такође да трпе поразе. Пре свега у планинама Латакије уз границу са Турском, на северу провинције Хомс, у Дараји и Источној Гути код Дамаска.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here