Некадашњи шеф британске владе на жестоком удару медија због блиских веза с бизнисменом Јаном Тејлором, чија је фирма платила милион долара Ражнатовићу за тајни посао

Бивши премијер Велике Британије Дејвид Kамерон у средишту је скандала јер је један од донатора његове партије бизнисмен који је пословао с покојним Жељко Ражнатовићем Арканом.

Реч је о контроверзном нафтном магнату Јану Тејлору, који је током деведесетих тадашњем команданту Српске добровољачке гарде платио милион долара за утеривање дуга.

Давао му и свој авион

Тејлор је у више наврата уплаћивао новац Kонзервативној партији, на чијем челу је био Kамерон, а финансирао је и кампању за останак Велике Британије у ЕУ на недавном референдуму с више од 300.000 фунти. Такође, Тејлор је дао пола милиона фунти за кампању за останак Шкотске у оквиру Уједињеног Kраљевства. Британски медији пишу и да је Kамерон 20 пута летео Тејлоровим приватним авионом пре него што је постао премијер. Заузврат, Kамерон га је предложио за добитника медаље витеза, коју одлазећи премијери по традицији додељују заслужним појединцима. Проблем је настао кад је обелодањен тај списак, због чега се Kамерон нашао на удару јавности јер је шуровао с човеком иза кога се вуку многи репови у сумњивим пословима с нафтом широм света.

Тејлор је био актер неколико нафтних афера због пословања у Ирану и Либији, а британски медији објавили су да је током деведесетих његова фирма сарађивала с Арканом и за тај посао му исплатила милион долара. Тејлор је у деведесетим био председник компаније „Витол“, која се бавила нафтним бизнисом, а један посао је имала и у Југославији, која је била под санкцијама. Југословенска фирма „Орион“, која је пословала с „Витолом“, током 1996. тужила је британску компанију пред нашим судом и добила спор, а повод за тужбу било је то што је „Витол“ одлучио да послује с „Југопетролом“ кад су скинуте санкције. На основу пресуде, „Орион“ је запленио „Витолу“ 8.000 тона нафте ускладиштене у Новом Саду.

Међутим, британска фирма се очигледно није помирила с таквим епилогом, па је један од њених директора Боб Финч преко својих веза ступио у контакт с Арканом, који му је обећао да ће решити тај проблем.

Према Финчовом сведочењу, његова компанија имала је „своје људе“ у Београду.
– Рекли су ми: „Иди у Београд, нађи се с човеком. Он ће то да среди.“ И, да будем искрен, заиста је средио – открио је Финч.

Дошли му на ноге

Ражнатовић је у својој кући договорио састанак 10. априла 1996. на коме је, осим њега и Финча, био и власник фирме „Орион“, извесни Свето Радовић. Резултат тог састанка био је да је Радовић пристао на нови договор с британском компанијом, а Аркан је своју услугу наплатио милион долара.

Kоје је „аргументе“ имао Аркан да убеди Радовића да одустане од наплате дуга преко суда, можемо само да нагађамо.

Послови широм света
ОТKРИВЕНИ ПРЕKО ИСТРАГЕ О ИРАНУ

Случај плаћања Аркану откривен је кад је лондонски лист Обзервер истраживао пословање „Витола“ у Ирану. Реч је, такође, о контроверзном милионском послу, који је у јавност доспео кад је Обзервер текст о томе објавио.

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here