Србија је оштро протестовала због откривања споменика Миру Барешићу у Хрватској, којим се, одаје почаст „екстремном националисти“, осуђеном због убиства југословенског амбасадора у Шведској 1971. године, преноси америчка агенција АП.

АП наводи да се Хрватска, иначе чланица ЕУ, суочава са порастом десничарских осећања, који укључују и дивљење за усташки, нацистички, марионетски режим током Другог светског рата, који је одговоран за смрт десетина хиљада Јевреја, Срба и Рома у концентрационим логорима.Србија Барешића види као терористу, док га хрватски националисти поштују и гледају као хероја који је цео свој живот посветио хрватској државности, наводи АП и подсећа да су откривању споменика присуствовала и два министра у хрватској влади.

Агенција преноси и да је спрски премијер Александар Вучић упутио писмо функционерима ЕУ у којем је, наводи америчка агенција, затражио реакцију и упозорио да хрватска „антисрпска“ политика може да угрози мир и стабилност у региону, који је био захваћен крвавим цивилним ратом деведесетих.

„Очекујемо реакцију из ЕУ. Како је могуће да је терориста Барешић, који је осуђен у демократској Шведској, постао херој“, преноси АП Вучићеве речи.

Наводи и да је српско министарство спољних послова затражило у понедељак да статуа буде склоњена, уз оцену да је то непримерен и нецивилизацијски акт који у модерној Европи нема преседана.
Агенција додаје и да су хрватски званичници саопштили да више неће примати дипломатске ноте из Србије, којих је било више.

Америчка агенција подсећа и да је Хрватска претила да ће блокирати преговоре Србије са ЕУ ако Београд „настави да дели лекције о демократији“.

Америчка агенција наводи да је Барешић, декларисани проусташа који се борио за хрватску независност од Југославије, убио амбасадора Владимира Роловића у југословенској амбасади у Стокхолму.

Шведски суд осудио га је на доживотну робију, али је група хрватских десничара отела путнички авион 1972. године, приморавајући да Барешића и још пет затвореника који су учествовали у нападу на амбасадора пусте.

Барешић је нашао уточиште у Парагвају, али је поново ухваћен и враћен у Шведску 1980. године, где је казна доживотног затвора замењена за казну затвора у трајању од 18 година.

Вратио се у Хрватску 1991. године где је и убијен у борбама против српских снага које су се, наводи АП, бориле против хрватске независности.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here