Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је да је све у Црној Гори подређено подјелама, те да је створен идолопоклонички однос према црногорској нацији и држави.

– Обоготворена је нација и држава, авнојевска Црна Гора. И све је томе подређено у Црној Гори. Па су подређене и ове светиње, подређена је Црква Божија том обоготворењу нације и државе, као раније класе и расе. То је оно против чега је Црква Божија кроз вјекове ратовала, борећи се против свих лажних идола и идеала.

Црква Божија и данас ради оно што је радила двије хиљаде година. Она умива људске сузе, невино проливену крв она милује и грли и освећује својом молитвом и памћењем, нарочито невину крв дјеце, казао је митрополит Амфилохије, приликом служења литургије у метоху Пивског манастира, поводом прве годишњице канонизације Пивских мученика.

Митрополит Амфилохије је казао да се савремена Европа одриче Христа, „хљеба живота који је сишао с неба да сваки који једе од њега не умре него да има живот вјечни“.

– Тога хљеба живота су се нахранила и ова дјеца као крштена дјеца, и родитељи њихови у Пиви, као и они у Велици и они у Горњем Полимљу. Тога хљеба живота смо жељни и ми, сви који смо овдје сабрани и сви који се сабирају у име тога хљеба живота и стреме да се њиме причешћују, рекао је Амфилохије.

Такође, истакао је да су Доли, као свједок те истине, једно од најсветијих мјеста у Европи.

– Они који су извршили злочине и у Велици и у Полимљу и овдје, у овим пивским крајевима, они се не спомињу зато што су сами по себи достојни спомена, него једино се спомињу зато што су управо причасници својим злочином онога спомена оних покланих на овом мјесту, казао је владика.

Свети архијерејски Сабор СПЦ канонизовао је 24. маја 2017. године жртве нацистичког злочина у Пиви, у чијим селима је од 6. до 12. јуна 1943. нацистичка Принц Еуген дивизија, заједно са муслиманским усташама из СС Ханџар-дивизије, побила 1.290 Пивљана, међу којима 549 дјеце и омладине до 20 година.

Само у Долима 7. јуна страдало је 522 нејачи, од којих 109 дјеце млађе од 15 година. Братство Благојевића је тог дана изгубило 220 чланова.

У Гојковића Долу изнад Плужина дан раније су затворили 46 мјештана у колибу и све их живе спалили.

Дола су, као највеће стратиште у овом крају, постала мјесто саборног спомена свих пивских новомученика. У њима је 2004. године подигнута црква посвећена Трећем обретењу главе Светог Јована Крститеља, који се прославља такође 7. јуна.

 

ин4с

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here