Владика Српске православне цркве Амфилохије служио је парастос на гробу Павла Булатовића, некадашњег министра одбране Србије и Црне Горе, који је убијен пре 20 година, а његово убиство није расветљено. “Срамотно је да овде данас није и министар одбране Црне Горе!”.

Након Свете службе Божије, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је на гроб Павла Булатовића у Горњим Ровцима служио парастос коме је присуствовао и Александар Вулин, министар одбране Републике Србије, и Владимир Божовић, амбасадор Србије у Црној Гори.

„Очекивао бих да буде и министар одбране Црне Горе, јер чини ми се да је Павле Булатовић био министар ондашње савезне државе. Добро, ови наши сад монтенегрини, како их ја зовем, имају неку другу философију, нека им Бог буде на памети и на разуму. Али срамно је и стидно, да данас овдје није министар одбране Црне Горе. Срамота! Његова срамота и срамота ове Црне Горе, али још већа част Ровчанину Павлу Булатовићу, великом и дивном и часном Ровчанину и Србину и министру. Бог да га упокоји“, истакао је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Вулин је Амфилохију уручио икону Светог Вукашина из Kлепаца и Милице Ракић, девојчице која је пострадала у НАТО бомбардовању СРЈ 1999. године.

Према министровим речима, заједничке државе Србије и Црне Горе више нема, али они који су живели за њу, а често и умирали за њу, нису били у криву, нису узалуд потрошили свој живот.

-Заједничке државе више нема, али зато има Срба који живе у Србији и у Црној Гори и докле год је Срба биће и потребе да Срби буду заједно, да се чувају и да се окупљају. Српска Православна Црква окупља све Србе, без обзира где живе, и Српска Православна Црква има право да не мери ствари људским границама. Српска Православна Црква је ту да очува и сабере све Србе, а српска држава ће чувати и бранити Србе где год да они живе и шта год да им се дешава, истакао је министар Вулин.

Очекујем од црногорске државе, рекао је министар Вулин, да брине о Србима који у њој живе.  -Тражим од ње да води рачуна и брине о сваком Србину, да му буде добро, да чува његову част, да чува његову имовину, и да му омогући све оно што се омогућава сваком човеку било где на свету, да може да се зове како хоће, да говори језиком који хоће, да пише писмом којим хоће, да верује у Бога како он хоће, у Цркви коју он хоће и коју он изабере. Једна је Српска Православна Црква, и српска држава не може да не брине о Србима и не може да не брине о Српској Православној Цркви. Напад на Српску Православну Цркву, на део Српске Православне Цркве и на њену имовину, напад је на читаву Цркву и напад је на све Србе, где год да они живе, нагласио је министар Вулин.

Видовдан

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here