Митрополит црногорски-приморски Амфилохије рекао је за Недељник да изјавом да се боји да политика Александра Вучића води издаји Kосова, није напао нити повредио председника Србије, те да је био “запањен” реакцијама на њу. Тврди и да се речи “ко се ножа лати, од ножа ће погинути” на Ђинђиевој сахрани, нису односиле на убијеног премијера.

“Пре свега, ја нисам ни Вучића ни њих (министре у Влади Србије) ничиме повредио. Изразио сам бригу, да се бринем, рецимо, због ове политике која се води од Бриселског споразума који су потписали 2013. године, да ће се одрећи Kосова и Метохије, то није напад ни на кога”, истакао је митрополит Амфилохије у разговору за Недељник.

Додао је и да ако је нешто могло да се схвати као напад, онда је то било опело Влади на чијем је челу тада био Ивица Дачић.

“Пет година (Албанци) нису прихватили да испоштују оно што су потписали у Бриселу, најнормалније би било да се поништи тај споразум и да се поништи превођење питања Kосова и Метохије на ЕУ, и да се врати то питање тамо где му је место – у Савет безбедности УН”, поручио је он.

Митрополит црногорски-приморски осврнуо се и на говор који је одржао на сахрани премијера Зорана Ђинђића, када је рекао “ко се ножа лати, од ножа ће погинути”. Тврди да су му “неокомунисти” приписали да је, када је то рекао, мислио на убијеног премијера.

“Ја сам то рекао за убице Ђинђићеве. То је сваком јасно било када сам то изговорио. Али овај Беба (Поповић) – он је главни творац у Црној Гори садашњег неокомунизма – и ови други, мене су оптужили да сам то рекао за Ђинђића. Не дао Бог. Мени је Атанасије рекао: ‘Па ти си га прогласио за свеца’”, рекао је Амфилохије.

Сматра и да је премијер Ђинђић био трезвенији од свих који су после њега дошли на власт у Србији, искључујући можда Kоштуницу.

“Има та прича да је одбио да потпише нешто попут Бриселског споразума, који су ови потписали 2013. године, и да је због тога изгубио главу. Ако је због тога, утолико пре”, поручио је Амфилохије.

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here