Главнокомандујући НАТО снага у Европи амерички генерал Кертис Скапароти изјавио је да Сједињене Америчке Државе пажљиво прате растуће везе између Турске и Русије, али сматра да је недавно отапање у односима позитивно.

„Пажљиво ћемо посматрати развој овог односа“, рекао је Скапарози на Безбедносном форуму Аспен у Колораду. „Био бих забринут уколико би одступали од вредности које су темељ Вашингтонског споразума — владавине права“.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган састаће се са председником Русије Владимиром Путином следећег месеца.

„Охрабривали смо Турску да покуша да се опорави од обарања авиона и реши тај проблем са Русијом и то је добро“, додао је Скапароти.

У јуну се турски председник извинио Русији и Путину због обарања руског авиона сухој који је вршио ваздушне нападе против исламистичких терориста у Сирији.

Коментаришући руску војску генерал Скапароти истакао је да се она модернизује са упечатљивим резултатима и да су њени виши официри показали флексибилан начин размишљања у својој стратешкој доктрини.

„Може се видети да су увели дисциплину у своју војску“, рекао је Скапароти говорећи на Безбедносном форуму, „Веома су агилни у свом размишљању. Русија се вратила… Импресиониран сам.“

Руске оружане снаге су се модернизовале и успешно показале високо прецизне ракете великог домета, које су испаљивали на мете у Сирији, укључујући и са поморских платформи у Каспијском мору, истакао је Скапароти.

„Они се модернизују… Мислим да имамо противника којег треба да схватимо веома озбиљно“, нагласио је он.

Сједињене Америчке Државе и њене НАТО савезнице морале су да обезбеде своју војну снагу и буду спремне да уложе у своје сопствене снаге, закључио је амерички генерал.

Амерички генерал Кертис Скапароти постављен је за главнокомандујућег снага НАТО-а у Европи у мају, када је на тој дужности заменио Филипа Бридлава.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here