„Net neutrality“, односно неутралност интернета је управо укинута у САД. Гласовима одговорног тела (3-2) Федерална комисија за комуникације одлучила је да суспендује правила интернет неутралности, по којима смо до сада познавали интернет.
Неутралност интернета подразумева да се сав саобраћај третира пођеднако. Ипак, нова правила дозволиће интернет провајдерима да блокирају или успоре приступ одређеним страницама, као и да наплате корисницима „скидање тих блокада“ или коришћење „закључаних“ сервиса тј. сајтова.

Ово ће успорити интернет

Америчка Федерална комисија за комуникације и званично је данас (14. децембар) објавила је да ће укинути закон, који забрањује провајдерима да се уплићу у то шта корисници виде на интернету и колико им је тешко или лако да до тог садржаја дођу.

Укидањем неутралности интернета провајдери интернета добијају слободу да искључе сајтове са своје мреже, забране му приступ, „пригуше“ саобраћај и траже новац од корисника да им приступи или једноставно да им не одобре приступ уопште (рецимо, конкурентским компанијама, понудама и слично). Све што интернет провајдер мора од данас да уради јесте да званично објави да ће чинити било шта од поменутог, објавио је The Verge.

Ступањем ових правила на снагу интернет провајдери добијају могућност потпуног управљања приступа садржају и „слободи“ интернета, у смислу отворене везе, без намерних закрчења.

Многи, који су се залагали за опстанак интернет неутралности, забринути су да ће новоизгласане мере омогућити интернет дискриминацију, фаворизовање садржаја сваке од интернет компанија, као и друге типове малверзација са приступом интернету и садржају на њему.

Следи период припреме интернет провајдера широм САД, којима ће бити потребно време да „измере“ своје понуде, створе ажурне моделе за „нови интернет“ и процене који садржај ће „гурати“ бесплатно и у којој мери, а који ће наплаћивати и гушити различитим филтерима.

Према речима Тхе Неxт Wеб сајта, новонасталу ситуацију могу да стопирају само савезни суд САД или Kонгрес, што је мало вероватно у овом тренутку.

Шта ово значи за нас

Сајт Тхе Верге сматра да се промене у начину приступа интернету неће десити преко ноћи, али ће оне свакако стићи и неће се свидети многима у САД. Такође, очекује се да се овакав „модел“ интернета „прелије“ и на друге делове света, најпре у Европу, па тако можда и код нас. Ипак, остаје да се види какав ће став званична тела ЕУ заузети према управо изгласаном „НЕ“ интернет неутралности. Ову вест сви светски ИТ сајтови окарактерисали су као поражавајућу и лошу не само за САД, него и за цео свет и интернет уопште.

 

 

 

Мондо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here