СЈЕДИЊЕНЕ Државе, Велика Битанија, Француска. Нови Зеланд и Украјине сазвали су незванично заседање Савета безбедности УН са коег су позвали Русију да утиче да армија Башара Асада скине опсаду дела Алепа који држе исламисти.

Америчка амбасадорка у УН, Саманта Пауер, затражила је да се цивилима са обе стране фронта омогући дотурање хуманитарне помоћи.

Још је додала: „Поново позивамо Русију да престане да подржава опсаду Алепа и да свој утицај искористи за то да у Сирији више никада не буде опсада“.

Заменик руског амбасадора, Владимир Сафронков, оптужио је САД и њихове западне савезнике да политизују проблеме и указао им да хуманитарне проблеме у Сирији не прави противтерористичка операција законите владе већ – дејства терориста и „чудна позиција“ целог низа држава:

„Пропаганда и неосноване оптужбе значе само једно: да не може направити напредак у проналажењу политичког решења за Сирију“.

Како званична Москва гледа на овај и сличне позиве Вашингтона и његових савезника и сателита, најбоље сведочи чињеница да су авиони руских Ваздушно-космичких снага наставили да туку позиције терориста на југу Алепа који покушавају да се пробију из обруча владиних снага.

Како је јавила сиријска државна агенција SANA, главна мета су конвоји терориста у близини „ратне зоне“. Сасвим конкретно: то су били конвоји који су се из провинције Идлиб, коју контролишу терористи, кретали са појачањима, муницијом и храном у помоћ својима који трпе велике губитке на јужној периферији Алепа.

„Били“ зато што их је неколико – потпуно уништено.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here