Пошто је САД потребна сарадња са Москвом у решавању сиријске кризе, Вашингтон ће морати да прави уступке који ће у перспективи довести до укидања санкција, пише „Волстрит џурнал“.

Државни секретар САД Џон Kери је чест гост у Москви и све чешће показује спремност за сарадњу. Kако су саопштили медији, током своје последње посете Kери је предложио Русији идеју стварања заједничке америчко-руске групе за размену оперативних и обавештајних информација и синхронизацију акција против терориста, наводи амерички лист.

Међутим, Москву, чини се, не интересује много овакав предлог, јер заједничко учешће у мировном процесу подразумева партнерски однос двеју земаља, а значи да не може бити реализовано у условима антируских санкција. Потпуно је могуће да ће САД ускоро бити спремне да укину санкције у замену за заједнички план о Сирији, пише аутор чланка.

Русија има све разлоге за оптимизам по овом питању, јер је став Вашингтона у последње време постао прилично савитљив. Само пре годину дана САД су изричито одбацивале сваку идеју сарадње са Русијом у блискоисточном конфликту. Ипак, од тада се много променило — руско учешће у решавању кризе показало се ефикасним и Вашингтон је схватио своју немоћ у овој кризи, нагласио је лист.

Осим тога, јединство ЕУ по питању очувања санкција се распада, посебно од када су САД сконцентрисале своју пажњу на Сирију, оставивши Немачкој решење украјинске кризе. На овај начин, Москва има разлог да верује да ће руска помоћ у решавању кризе на Блиском истоку утицати на став како Вашингтона, тако и Берлина, закључује аутор чланка.

Раније је саопштено да је дводневна посета Џона Kерија Москви током које се састао са председником Владимиром Путином и шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом била продуктивна. Стране су договориле кораке за прекид ватре и стварање услова за политичку транзицију у Сирији.
Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here