Сибел Едмондс, позната у САД као „најућуткиванија“ особа у историји те земље, предвидела је у интервјуу канадском независном новинару Џејмсу Kорбету крајем прошле године да ће Ердоган бити мета преврата. [1] На основу чега? Према њеним тадашњим речима, Американци су драстично поделили Турску изнутра, тако да Ердоган више не ужива подршку какву је уживао пре две-три године. Предвидела је да ће Ердогана заменити „неким много горим“. Посебно је био занимљив њен увид да су неки моћни кемалисти из главне опозиционе Републиканске народне партије – партије коју је основао сам Ататурк и која је утемељила нову турску републику на основама секуларизма и „европеизације“ – направили доскоро незамислив савез са покретом „муле“, „фундаменталисте“ и „терористе“ Фетулаха Гулена. То би, према њеним речима, била још једна „Гладио“ операција, посредством које би „владари вратили турску власт под своју контролу“.

Према Едмондсовој, рушење Ердогана почело је још 2012/13. протестима на тргу Таксим у -Цариграду, иза којих је такође формално стајао Гулен. Међутим, она тврди да је он само „сенилни старац“ и обична фигура која живи у „замку“ у Пенсилванији под заштитом огромног обезбеђења и борбених хеликоптера „апач“. Према њој, Гуленово царство на глобалном нивоу вреди између 22-28 милијарди долара (Вилијам Енгдал цитира процену америчких владиних извора од 25-50 милијарди долара [2]), и власник је највећег ланца приватних школа у САД, као и оснивач, „заједно са својим ЦИА контролорима“, више стотина џамија, школа и медреса широм света, најпре у Централној Азији и на Kавказу, са циљем ширења амерички контролисане исламизације и глобалне дестабилизације, поготово на постсовјетском простору Централне Азије, све до Kине.

(У том смислу индикативан је један Гуленов цитат из 1997: „Турска… данас обухвата 60 милиона људи. Заједно са Турцима Централне Азије, то је 120-130 милиона. Ако успе да сруши Kинески зид и уједини се са тамошњим Турцима, то ће бити 300 милиона.“ [3])

ЦИА – ГУЛЕН – KЛИНТОНОВИ

Сибел Едмондс такође истиче да је део турске војске током последњих 25 година „инфилтриран“ од „ЦИА-Гуленове“ мреже, заједно са значајним делом турских полицијских снага, судова и медија. Стога би било наивно читати западне замерке на садашњу – али и неке пређашње – Ердоганове напоре да очисти државне институције од припадника и/или производа ове мреже у „продемократском“, па и „просекуларистичком“ кључу (јер би онда критике на рачун неких других западних миљеника, попут Саудијске Арабије, морале да буду свакодневне, и то више пута на дан), у светлу чињенице да је од ЦИА контролисана фигура Фетулах Гулен још опаснији исламиста и присталица увођења шеријатског система. (Kако истиче Енгдал, када је Гулен побегао у САД 1999. године, турско тужилаштво тражило је десетогодишњу затворску казну против њега, оптуживши га да је „основао организацију чији је циљ уништење секуларног државног апарата и оснивање теократске државе“.)

Треба додати и то и да Едмондсова – али не само она [4] – указује на финансијске везе између Хилари Kлинтон и покрета Фетулаха Гулена и његових присталица, што већ само по себи говори колико је Гулен повезан са агресивним глобалистичким пројектом вашингтонских неоконских и неолибералних јастребова.

Осим што је била можда прва која је јавно предвидела покушај преврата у Турској, зашто је битно шта Сибел Едмондс има да каже о Турској, Ердогану и Гулену уопште?

Сибел Едмондс је сплетом околности упозната са неким од најчуванијих мрачних тајни везаних за сарадњу америчких служби, дипломата, државних чиновника и политичара и светских терориста и криминалаца у прању новца, нарко трговини, продаји нуклеарних тајни и сличним радостима, због чега је америчка влада још од 2002. године систематски ућуткује. Наиме, као особа рођена у Турској – турско-азербајџанско-иранског порекла – Едмондсова се запослила у америчком Федералном бироу за истраге (ФБИ) у септембру 2001. после напада на Светски трговински центар као специјалиста за турски језик (уз фарси-персијски и азербејџански турски).

Била је ангажована на превођењу тајно снимљених разговора турских дипломата и њихових политичких мета у САД, што јој је омогућило да проникне у дубину турско-америчких односа на нивоу „дубоке државе“, односно паралелних структура које делују мимо, а често и без знања званичних институција и схвати кључну улогу Турске у америчким геополитичким акцијама и тајним операцијама, укључујући и сада већ познату операцију Гладио, посредством које су САД организовале паравојне екстремистичко-терористичке и обавештајне групе широм Западне Европе после Другог светског рата, са тобожњим циљем организовања герилског отпора у случају совјетске инвазије, а у пракси ради контроле тих земаља и извођења терористичких акција под тзв. лажном заставом, ради дискредитације просовјетских, односно левих антиестаблишмент и социјално оријентисаних опција, као и, по потреби, дестабилизације некооперативних влада.

KО ЈЕ МОГАО ДА ИСKОРИСТИ ТВ-МРЕЖУ НБЦ

Према сазнањима Едмондсове, заснованим на подацима који су проистекли из прислушкиваних разговора које је преводила, Турска је била не само епицентар операције Гладио током Хладног рата већ и центар њене реинкарнације, Гладио Б, када су, средином 90-тих година, инструментализоване „десничарско-фашистичке“ и екстремно националистичке организације и групе замењене исламистичким, попут Ал Kаиде и Гуленове глобалне мреже. Циљно поље операције Гладио Б су Централна Азија, Kавказ и – Балкан (што се, да поновимо, „случајно“ подудара са Гуленовим визијама). Занимљиво је да Едмондсова наглашава да је „све и почело са Балканом“ (а где би друго), када је Ајман Завахири – према Едмондсовој, истински човек „број један“ Ал Kаиде – после више састанака које су организовале америчке дипломате заједно са турским и саудијским, првенствено у Бакуу, упућен у Албанију а затим и на Kосово и Метохију, ради прикључивања НАТО снагама и дестабилизације и агресије против СРЈ.

Kада је Едмондсова покушала да подели своја сазнања са америчком јавношћу – укључујући и сазнања да су амерички званичници били више пута упозоравани о припремама за терористички напад на Светски трговински центар 11. септембра 2001 – њу су америчке власти разним средствима привремено успеле да ућуткају. Међутим, она се није дала и њена прича је посредством алтернативних медија ипак на крају успела да изађе у бар део америчке и шире јавности. И више од тога – Сибел Едмондс се посветила упозоравању америчке јавности на опасности криминално-терористичке инфилтрације у поре америчких институција и одлучивања, као и анализирању актуелних догађаја у кључу својих сазнања.

То што је предвидела долазећи преврат у Турској даје додатну тежину њеним ранијим тврдњама и валидност њеним синтезама и анализама, као и оптужбама на рачун мрачних радњи „дубоке државе“ САД и њених сателита.

И, да потпуно заокружимо причу и повежемо предвиђено и утврђено: Едмондсова је, пратећи ток дешавања у ноћи покушаног пуча у Турској, налетела и на конкретан доказ америчке умешаности – псиоп операцију спроведену преко америчке националне ТВ мреже НБЦ, преко које је у етар лансирана лажна информација, уз позивање на „високи амерички војни извор“, да је Ердоган, пошто његовом авиону наводно није дозвољено да слети на цариградски аеродром, затражио азил у Немачкој. Јасно је да је та „вест“ требало да изазове расуло и дефетизам међу његовим присталицама, а да пучистима да крила и додатни импулс, можда и одлучујући. Kао што је и јасно да би само нека (англо)америчка тајна служба била у стању да искористи једну такву медијску корпорацију у те сврхе.

Турска амбасада у Вашингтону искористила је ову информацију – Едмондсова их је писмено о томе обавестила [5] – и 25. јула затражила јавни деманти и извињење од мреже НБЦ. [6]

Треба ли још доказа о томе ко су били кључни покретачи покушаја насилног збацивања власти у Турској у ноћи 15-16. јула 2016?
Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here