ДВОЈИЦА притвореника из америчког војног затвора у Гвантанамо заливу на Куби пребацују се у Србију, саопштио је Стејт департмент изражавајући захвалност Србији на „великодушној помоћи“.

„САД су захвалне Србији што је понудила хуманитарни премештај двојице притвореника из америчког притвора у Гвантанамо беју на Куби“, истиче Стејт департмент.

Америчко министарство одбране је данас објавило трансфер Таџикистанца Мухамадија Давлатова и јеменског држављанина Мансура Ахмада Саад ал-Дафија, наводи се у саопштењу.

САД, како се додаје, веома цене великодушну помоћ Србије у тренутку када САД настављају са напорима да затворе притворску јединицу у Гвантанамо беју.

„Овај значајни хуманитарни гест је у складу са лидерском улогом Србије на глобалној позорници“, наводи Стејт департмент.

Стејт департмент напомиње и да су сваки трансфер једногласно одобрила министарства и агенције америчке владе, а да се Србија придружила групи од 30 земаља које су од 2009. године пружиле могућност премештаја за преко 100 притвореника.

Америчко министарство одбране навело је у одвојеном саопштењу да су САД координирале са владом Србије како би трансфер био у складу са безбедносним мерама и хуманим третманом затвореника.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here