Директор Одељења за разоружавање и смањенење претњи при Асоцијацији за контролу наоружања тврди да су наводи да САД заостају у нуклеарном наоружању претерани и погрешни, а ево и зашто

Амерички министар одбране нагласио је неколико пута ове године да САД, због година неулагања, заостају за Русијом по питању нуклеарног наоружања.

„Ништа нисмо направили последњих 25 година, а нису ни наши савезници. Са друге стране, Русија, Северна Kореја, Kина, Пакистан, Индија и својевремено Иран, јесу.“, рекао је Kартер за Мајами Хералд.

Ипак, има оних који сматрају да је ситуација заправо потпуно другачија, а међу њима је и Kингстон Риф, директор Одељења за разоружавање и смањенење претњи при Асоцијацији за контролу наоружања. Риф тврди да су наводи да САД заостају у нуклеарном наоружању претерани и погрешни.

Риф каже да су САД имале пуне руке посла у последњих 25 година, током којих су уложене милијарде долара за одржавање и модернизацију нуклеарног арсенала.

„Kартера је требало питати да ли би мењао амерички нуклеарни арсенал за руски“, рекао је Риф за Бизнис Инсајдер.

Наравно, чињеница је да је Русија спроводила нуклеарну модернизацију интензивније него САД и да нови интерконтинентални балистички пројектил Сармат представља последњу реч технологије, али према Рифовом мишљењу, то је само зато што читава руска војска тренутно пролази кроз процес модернизације који траје и трајаће годинама.

За то време, САД планирају незапамћено висока улагања у нуклеарне системе у будућности и у наредних 30 година Вашингтон ће потрошити билионе долара како би ојачао нуклеарне потенцијале.

Риф сматра да је и то велика грешка, јер нуклеарни пројектили служе једино као фактор одвраћања и никада се заиста не употребе, док су америчке конвенционалне снаге размештене по целом свету, а новца за њих, ако се овај програм покрене, неће бити.

Уместо да се покрене модернизација читавог нуклеарног арсенала ођедном, потребно је осмислити ефикасну стратегију која ће и конвенционалне и нуклеарне снаге САД одржати на нивоу довољном да буду фактор одвраћања.
 

 

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here