Амбасада Србије у Загребу

Србија никога не провоцира, већ само реагује на пресуде и догађаје у Хрватској, рекао је шеф српске дипломатије истакавши да је амбасадор Србије у Загребу одбио да прими протестну ноту хрватског Министарства иностраних послова.

Дачић је у изјави новинарима рекао да је, иако Србија ништа не чини чиме би изазивала реакцију Загреба, хрватско министарство спољних послова позвало амбасадора Србије да му уручи ноту.

Према његовим речима, наш амбасадор је одбио да прими ту ноту, не само због увредљивог садржаја, већ и увреде за целу Србију, која никога не провоцира, већ само реагује на све те пресуде и догађаје који воде ка рехабилитацији фашистичке, усташке НДХ.

„Сходно томе, ми ћемо наставити политику да смо заинтересовани за развој добросуседских односа, али ћемо штитити наше интересе“, рекао је Дачић.

Истакао је да не смемо дозволити да се историја заборави, па тако ни она из последњег рата у вези са српским жртвама, јер би се историја, нажалост, поновила.

Шеф дипломатије је рекао да је Србија оштро реаговала на вест о укидању пресуде Бранимиру Главашу, који је био осуђен због злочина над српским цивилима.

„Сматрамо да је то наставак јасне политике Хрватске која иде ка рехабилитацији не само НДХ, него и злочинаца из последњег рата. Тим поводом, као и поводом онога што се десило јуче у Србу и поводом бројних других инцидената који су ескалирали у Хрватској у последње време уручили смо протестну ноту Хрватској“, пренео је Дачић.

Истакао је да је то срамота за Европу.

„За Немце је Хитлер симбол зла, једино у Хрватској се фашистичка творевина НДХ, њен духовник Степинац, проглашавају за хероје, мученике и свеце“, подвукао је шеф српске дипломатије.

Дачић је указао да у влади нису имали времена да се баве формирањем нове владе, јер дневно раде на питањима од државног и националног интереса, па није било разговора на ту тему.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here