уторак, 4 августа, 2020
Насловна Вести Амбасадор Словачке: ЕУ не уцењује Србију, али улазак у Унију зависи од...

Амбасадор Словачке: ЕУ не уцењује Србију, али улазак у Унију зависи од дијалога Београда и Приштине

0

Европска унија не уцењује, она је веома заузета проблемима у свету, рекла је амбасадорка Словачке Дагмар Репчекова и истакла да је Словачка као председавајућа ЕУ желела да Унија са Србијом отвори три преговарачка поглавља

Европска унија не уцењује, она је веома заузета проблемима у свету, рекла је данас амбасадорка Словачке Дагмар Репчекова и истакла да је Словачка као председавајућа ЕУ желела да Унија са Србијом отвори три преговарачка поглавља, али да, нажалост, напредак у процесу европских интеграција Србије зависи од дијалога Београда и Приштине

Репчекова је новинарима, уочи скупа Центра за европске политике у Скупштини Србије, рекла да су “врата и даље отворена” и да је последњи датум у децембру, уочи Савета ЕУ, да се констатује напредак у бриселском дијалогу.

Није да није остварен никакав напредак и има још шанси, рекла је Репчекова.

Она је подсетила да је у понедељак и уторак организована конференција о истраживању, развоју и иновацијама како би се подржао напредак Србије у поглављима 25 – Наука и истраживање и 26 – Образовање и култура.

Репчекова је напоменула да се чека и извештај Европске спољнополитичке службе о току преговора Београда и Приштине.

Према њеним речима, процес европских интеграција није процес који ће трајати годину дана, наводећи пример Словачке која је такође имала застој у процесу приступања ЕУ.

Она је подсетила на чувену изјаву америчке државне секретарке Медлин Олбрајт да је “Словачка црна рупа Европе”.

После пет година, ми смо се вратили и успели да постанемо чланица ЕУ, НАТО и од црне рупе постали смо тигар централне Европе и зато све је могуће, рекла је Репчекова.

Репчекова је истакла да не треба бројати поглавља и није правило да ли можете отворити једно или 10 поглавља.

Ако је земља спремна, спремна је, али није важно отварање већ затварање поглавља. Европска унија не уцењује, она је једноставно веома заузета проблемима у свету, рекла је Репчекова.

Шеф Тима за вођење преговора Србије о чланству у ЕУ Тања Мишчевић рекла је да је јасно шта је стратешко опредељење Србије, а то је чланство у ЕУ.

У том процесу ниједна држава, па ни Словачка која се сусретала са много проблема, није се сретала са оваквим начином преговарања и у оваквим условима, рекла је Мишчевић.

Нема ни узлета, ни интереса, ни приче о даљем проширењу у условима у којима ЕУ промишља о својој будућности и више се бави собом него европским интеграцијама западног Балкана, рекла је Мишчевић говорећи о вести из Брисела да не постоји консензус о отварању поглавља пет – Јавне набавке.

Неће мене утешити што чујем да ни Црна Гора неће отворити поглавља, мени је стало да не настави замах преговора за реформе, рекла је Мишчевић.

Мишчевић је рекла да министра спољних послова Србије Ивицу Дачића треба питати да појасни своју изјаву о томе да је свеједно што нема отварања поглавља.

Напредак у дијалогу који је начињен је направљен зато што је Србија учинила јако пуно да до тог напретка дође и зато што Београд види управо корист од наставка дијалога за тај свет који живи доле, пре свега, указала је Мишчевић.

Приштинска страна, додала је она, такав интерес за напредак у дијалогу и нема јер је Споразум о стабилизацији и придруживању је потписан.

Допустићете нам онда да будемо исфрустрирани, понекад изнервирано одговоримо, јер заиста мислимо да напредак који је учињен заслужује отварање поглавља, рекла је Мишчевић.

Мишчевић је рекла да стално поставља исто питање државама чланицама и институцијама ЕУ по ком критеријуму Европска спољнополитичка служба оцењује напредак у дијалогу Београда и Приштине.

По ком критеријуму је напредак или непостојање напретка резултат онога што Србија није урадила, е то је основно питање и на то питање, нажалост, немам одговор, рекла је она.

Мишчевић је рекла да је од почетка упозоравала да ће поглавље 35 које се у случају преговора Србије са ЕУ тиче Косова бити кључно за остала преговарачка поглавља.

Фонет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here