Амбасадор САД у Београду Kајл Скат изразио је данас захвалност Србији што је примила два бивша затвореника из америчког војног затвора у Заливу Гвантанамо, оценивши да је сада важно да они буду интегрисани у српско друштво.

Амерички дипломата је новинарима рекао да је пријем два притвореника из Гвантанама дуго планиран и да је то део програма за затварање тог војног затвора.

Према његовим речима, САД имају помоћ од много земаља у реализацији тог плана, а Србија је, међу петнаестак европских земаља, које су примиле затворенике из Гвантанама.„ То је велики хумани гест“, нагласио је Скат, који, међутим, није желео да говори о детаљима договора са српским властима, али је истакао да је најважније да су они сада у Србији и да их је Србија примила.

„Мислим да је најважније да ови људи примљени у српско друштво, да могу започети нови живот“, подвукао је Скат изразивши уверење да је Влада Србије већ предузела кораке у том правцу. Двојица притвореника из америчког војног затвора у заливу Гвантанамо на Kуби Мухамадија Давлатова из Таџикистана и Мансур Ахмад Саад ал-Дафи из Јемена пребачена су у Србију.

Ово је први пут да се у Србију шаљу притвореници из Гвантанама, где ће после овог трансфера остати 76 притвореника.

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here