Crnogorski ambasador pri Vatikanu, Miodrag Vlahović, u autorskom tekstu koji je objavila režimska ”Pobjeda”, ustvrdio je da pričešćivanje vjernika Srpske pravoslavne crkve jednom kašičicom predstavlja balkansku glupost.

Portal Srpsko ujedinjenje integralno prenosi pojedine fragmente iz Vlahovićevog ideološkog pamfleta i političkog kolaža, objavljenog u ”Pobjedi”.

«Franćesko Ruteli, moj dobri prijatelj, nekadašnji gradonačelnik Rima i vođa koalicije ,,Margarita“, a sada na čelu Udruženja italijanske filmske industrije ANICA, priča mi, povodom šetnje i molitve pape Franja do Crkve San Marćela, u centralnoj Via del korzo, gdje se molio ispred čuvenog krsta – raspeća – koji je ,,spasio“ Rim u doba kuge 1520, iako su svi oni koji su nosili tada taj krst… umrli od kuge», kaže u jednom pasusu Miodrag Vlahović.

«Odgovaram mu kako i kod nas postoje oni koji nerazumno reklamiraju apsolutnu sigurnost upotrebe jedne zajedničke kašičice za pričešće. Ne čudi se Ruteli, zna puno o naravima i glupostima, pa i balkanskim. Kaže mi, takođe, kako i Kastel Sant Anđelo (prvobitno mauzolej cara Hadrijana, naravno), ima na vrhu anđela (zapravo Arhanđela Mihaila), i dodaje: ,,Pogrešno se misli kako anđeo vadi mač iz korica. On ga, zapravo, vraća tamo, jer je to spomenik pobjede nad kugom!“ », piše Vlahović.

«Pričamo, potom, o značenju i dometima vjere u doba ovakve pošasti – ali bi te liberalno-demokratske opservacije mogle uvrijediti ponekoga, pa ćemo taj pasaž, sasvim namjerno, završiti mojom opaskom, kojoj se Franćesko smije, kako će se zbirka mojih tekstova iz Rima, već objavljenih i onih drugih, zvati, sasvim iskreno i pokajnički – ,,Nevjernik pri Svetoj Stolici“», raspisao se Vlahović.

«Kraj dvadesetog vijeka, zapravo, koji je počeo nasumičnim hicima Gavrila Principa u Sarajevu 1914, apokaliptičnom klanicom i još gorom pandemijom španskog gripa, a, evo, završava urušavanjem globalizovanog društva, takođe pandemijom, sa nasumičnim momentima, takođe», ”poentira” Vlahović.

srpskoujedinjenje.com

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here