У Скупштини Црне Горе од данас је могуће обраћање посланика на албанском језику, саопштио је председник парламента, Дарко Пајовић, а посланик опозиционог Демократског фронта (ДФ) запитао да ли је у питању неки штос или маркетинг.
Реч је, појаснио је Пајовић, о „пилот пројекту“.

„Од данас у Скупштини Црне Горе, кроз пилот пројекат, омогућено је да се посланици обраћају на албанском језику, и то је разлог што сви имате слушалице“, рекао је Пајовић.

Посланик ДФ-а, Славен Радуновић, поздравио је то што се у парламенту може чути и албански језик, али га је занимало да ли ће и грађани Црне Горе, који преносе прате путем телевизије, „слушати албански или српски језик“.

„Да ли ће само моћи да причају на албанском за себе, а да грађани који су Албанци не чују то на албанском. Је ли ово маркетиншки штос, или ће Албанци своје представнике моћи да чују на албанском“, питао је Радуновић.

Пајовић је негирао да је реч о маркетиншком трику новог руководства Скупштине Црне Горе.

„Из Скупштине ће отићи два сигнала. Од емитера зависи који ће језик да користе. Дакле, омогућено је локалним ТВ станицама, и омогућено је онима који имају националну покривеност. Покушавамо да телевизије које су стациониране у подручјима где живе људи који говоре другачијим језиком од црногорског, да имају ту могућност да то слушају на албанском“, рекао је Пајовић, пренела је РТ Црне Горе.

Радуновић је у одговору Пајовићу рекао да се нада да ће изаћи у сусрет и њиховим захтевима да им се материјал убудуће доставља на ћирилици, без нових слова, која нису део српског језика.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here