У Србији се годишње обави 150.000 абортуса, процене су стручњака, а од тог броја чак 16.000 малолетних девојака одлучи да прекине трудноћу! Да ствар буде гора, током истог периода роди се само 70.000 беба! Ове застрашујуће податке показало је велико истраживање ГАK „Народни фронт“, највеће клинике тог типа на Балкану, где тренутно, како „Ало!“ сазнаје, лежи породиља стара само 14 година!

Проф. др Снежана Ракић, директорка ГАK „Народни фронт“, каже за „Ало!“ да је Србија на неславном врху листе земаља са највећим бројем малолетничких трудноћа.

– Готово две трећине адолесцената сексуално је активно, а тек сваки трећи користи заштиту. Сваке године око 5.000 девојака старости између 15 и 19 година затрудни, а само стотинак се одлучи да роди. Свака 20. девојка, или у просеку по једна у сваком разреду, затрудни током школске године, а абортус је најчешћи начин контрацепције – упозорава та докторка.

Проф. др Снежана Ракић наводи да је пракса показала да се старосна граница уласка у прве сексуалне односе померила, тако девојке и младићи први полни однос имају већ са 12 или 13 година.

– То су врло младе особе које још нису завршиле свој физички ни психички развој. Kада је реч о малолетничким

абортусима, годишње их се обави 16.000, а истовремено расте и број девојчица које рађају са 16 и мање година. При тако раном ступању у сексуалне односе нежељена трудноћа само је једна од последица. Остале су, између осталог, разне преносиве полне болести. Што се тога тиче, влада права епидемија међу младима, који слабо или уопште не користе сексуалну заштиту. Kада дође до проблема, они дуго оклевају да иду код лекара. Можда је све те девојчице страх од лекара и гинеколошког прегледа… Можда се плаше да ће неко видети да су посетиле гинеколога. С друге стране, научно је доказано да девојке које ступе у сексуални однос пре 16. године имају два пута већи ризик да оболе од канцера – наводи проф. др Снежана Ракић и додаје да деца од 13 до 16 година нису свесна колико је много последица раног ступања у сексуалне односе и абортуса као мере контрацепције

– Абортус је озбиљна интервенција и представља велики ризик за девојчице, али и лекаре који га раде. Осим што могу да наступе физичке трауме током интервенције, неретко су ту и оне психичке, када те девојке касније не желе више да остану трудне – објашњава она.
Kако проф. др Снежана Ракић наводи, млади нису свесни свих опасности које носе рани абортус и полно преносиве болести, а једна од највећих је да касније не могу да се остваре као родитељи.

– Уједно, девојчице које су све то прошле касније су у опасности од ванматеричних трудноћа и карцинома грлића материце – каже наша саговорница.

Секс без нежељене трудноће

Проф. др Снежана Ракић каже да постоји читава палета поуздане заштите од нежељене трудноће. – Дечаци би требало да користе кондоме, који, осим од нежељене трудноће, штите од полно преносивих болести. Девојке могу да користе оралне контрацпетивне пилуле. Наравно, никако на своју руку, већ да посете гинеколога, који ће одредити шта је најбоље за њих – наводи она.
Заштитимо децу!

Проф. др Снежана Ракић апелује на родитеље, педагоге и наставнике да обрате пажњу и едукују децу о сексуалним односима. – Сексуално васпитање морало би да буде део образовног система. Открили смо да су деци извор информација о сексу њихови вршњаци, медији и интернет, а то може да буде погрешно и опасно. Секс је, иначе, табу у кућама јер скоро половина родитеља не разговара са својом децом о томе, а иста ситуација је и у школама – истиче она и додаје да је неопходно децу упутити како да сачувају своје репродуктивно здравље
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here