Alumni klub Pravosudne akademije ukazuje na potrebu da se u sudovima i tužilaštvima hitno konkretizuju i odrede precizne mere zaštite od širenja virusa Kovid 19 među građanima i zaposlenima u pravosudnim organima.

Sudije i tužioci su svesni situacije u kojoj se nalazi celo društvo pogođeno zaraznom bolešću i smatraju razumljivim da nije jednostavno organizovati funkcionisanje i rad pravosudnih organa u teškim uslovima, te izražavaju svoju spremnost da daju svoj doprinos u borbi protiv zaraze.

Upravo iz tog razloga apeluju na sve sudske i tužilačke uprave, na Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva, Republičko javno tužilaštvo i Državno veće tužilaca da hitno konkretizuju mere tako da se u skladu sa donetom Uredbom Vlade Srbije i preporukom Ministarstva pravde otpočne sa svim merama zaštite građana i zaposlenih u prvosudnim organima.

Trenutna situacija u velikom broju sudova i tužilaštava je nejasna, jer nisu u svim organima donete odluke da li i koja suđenja se održavaju, a koja odlažu, pa je broj građana, advokata i zaposlenih u ovim organima isti kao i pre uvođenja vanrednog stanja. Građani, advokati, sudije, tužioci, sudsko i javnotužilačko osoblje su zbunjeni i nije im jasno kako treba da postupaju. U pojedinim organima ne postoji univerzalno postupanje, pa se kod pojedinih sudija suđenja održavaju, a kod drugih ne održavaju. Nisu uvedene higijenske mere prilikom ulaska u pravosudne organe i ulazak u sudove i tužilaštva je svima neselektivno dozvoljen, što dovodi do vrlo visoke frekventnosti ljudi i samim tim do povećanja rizika od daljeg prenošenja virusa Kovid 19.

Sudije i tužioci smatraju da nema mesta panici, ali da se u najkraćem mogućem roku, hitno i neodložno, moraju doneti jasne, obavezujuće regulative kojima se redukuje rad pravosudnih organa kako bi se zaštitilo javno zdravlje, zdravlje građana i svih zaposlenih u pravosudnim organima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here