Kао да нема довољно криза и проблема у свету, САД и НАТО настављају да праве кризе и повећавају ризик од рата са Русијом.
Уколико нисте обратили пажњу, у протеклих пар година је било мноштва директних војних и дипломатских провокација које само повећавају тензије без икаквог убедљивог разлога, пише Kрис Мартенсон за “пеакпросперитy.цом”

Било је пуно прилика да се ублажи реторика и да се постигне помирење, али ниједна од њих није искоришћена.

Поента је следећа: уколико нисте ментално и физички припремљени за рат између САД/НАТО-а и Русије, право је време да то учините.

Иако су шансе за директан сукоб још увек релативно мале, његове последице би биле катастрофалне, што га чини вредним пажње.

Русија је огроман број агресивних провокација НАТО-а протумачила као ратоборне и то се дешава већ годинама, а сада су оне достигле свој врхунац.

Међутим, чињеница је да би у случају рата са Русијом САД вероватно биле уништене, а многи Американци би завршили мртви.

Русија је велика нуклеарна сила са богатом историјом преживљавања спољних инвазија. Ипак, из неког разлога САД и НАТО хоће у потпуности да је униште.

Вођство САД је учинило све што је у њиховој моћи да доведе ову ситуацију до ивице пропасти.

Антируска политика је убедила руско вођство да је било каква сарадња са Западом узалудна и да они никада неће бити једнаки.

Сада када се НАТО, упркос својим претходним обећањима, проширио на руску границу и поставио америчке снаге у балтичке државе недалеко од Санкт Петербурга, Руси су сатерани у ћошак. Они ће држати свој положај и неће се никад предати.

Kако би САД одговориле на то да Русија постави своју војску на мање од 150 километара од Њујорка? Да ли је уопште чудно што Руси реагују тако како реагују?

На крају можемо да закључимо да су тензије између САД и Русије на врхунцу само због тога што америчко вођство тврдоглаво одбија да прихвати Русију као једнаког партнера.

Вашингтон је зацртао себи да мора бити „светски лидер“ и да САД морају бити „незаменљива нација“ иако је њихова спољна политика управо оно што је изазвало уништење Ирака, Авганистана, Либије, Сирије, Јемена и Украјине.

Чињеница је да је Русији преостало само да се брани и нико не може да јој одузме то право. Међутим, када Русија коначно на прави начин одговори на провокације, то ће бити тренутак када ће почети рат.

Ово је листа провокација усмерених против Русије:

2014.

ЕУ уцењује руског федералног шефа безбедности
Немачка отказала споразум о одбрани са Русијом
Украјина ће зауставити проток гаса због руских санкција
2015.

Берлин узнемирен због агресивног става НАТО-а поводом Украјине
САД шаљу тешку опрему у балтичке државе ради одбране од Русије
Америчка војна возила парадирају на 270 метара од руске границе
Јункер позива на формирање војске ЕУ наводећи да ће их то одбранити од Русије
У међувремену, Русија се борила са проблемом своје изолације тако што је потписивала велике енергетске споразуме и указивала на двоструке стандарде Запада:

Путин каже да су САД „паразит“ глобалне економије (2014)
Владимир Путин потписао историјски нафтни споразум вредан 20 милијарди долара са Ираном како би заобишао западњачке санкције (2014)
Русија и Индија потписали гасни споразум вредан 40 милијарди долара (2014)
Русија размишља о светском рату док се бори са САД око Украјине (2014)
Русија каже да је спремна да узврати нуклеарни напад (2015)
Чињеница је да се са обе стране уочавају провокације и адекватни одговори.

Наравно, горе наведени наслови су само део онога што се дешава.

тенк т 90 русија војска

Ево шта се дешава у овој години:

САД и НАТО шаљу све више војне опреме и одржавају све већи број вежби у Балтичком мору и Црном мору, али и Средоземном мору. Једном приликом су се руски авиони нашли веома близу америчких бродова и изазвали толики проблем да су амерички бродови замало запуцали на авионе.

САД су издале Русији протестну ноту због тог инцидента у Балтичком мору.

Срећом, већи инцидент је избегнут, али то је тек почетак.

До нове провокације је дошло недавно када је откривено да је више од 50 званичника Стејт департмента потписало документ у ком се председник Обама критикује због недостатка директног војног ангажмана против Асадових снага у Сирији.

Иако ово наизглед делује неповезано са Русијом, морамо узети у обзир да се Русија ипак бори на страни Асадових снага. Другим речима, званичници Стејт департмента ургирају на војно деловање против сиријских савезника како би се сменио режим који је на власти, тј. против Русије.

И не само да одобравају додатне ваздушне нападе против сиријских снага већ и излажу америчке пилоте великом ризику с обзиром на то да је Русија у Сирију послала своје С-400 противваздушне системе.

САД би изгубиле велики број авиона ако би покушале да ударе на ове системе, мада можда они управо и циљају на то да прикажу мртве хероје и добију оправдање за додатно ратовање.

Међутим, у случају да то не упали, НАТО се труди да оправда рат и на друге начине, проширујући дефиницију „рата“.

Пошто по Члану 5 о колективној одбрани НАТО војска мора да брани било коју чланицу која буде нападнута, НАТО је мало изменио дефиницију по којој би напад на било коју државу чланицу НАТО-а значио и напад на сам НАТО.

русија тенкови војска армада

Они су у овај споразум додали клаузулу која се односи на сајбер ратовање.

Генерални секретар НАТО-а, Јенс Столтенберг, рекао је да се формално укључење сајбер операција у војни домен не односи ни на једну нацију посебно, већ да је та одлука донета како би се савезници могли боље одбранити од напада на своје компјутерске мреже.

Ова одлука је донета због растућих тензија са Русијом која је дала до знања да би покренула компјутерски напад против неке друге нације пошто су руски хакери окривљени за упад у компјутерску мрежу Пентагона пре две године.

Дакле, сада и сајбер напад може да се искористи као оправдање за позивање на Члан 5 НАТО споразума и покретање рата.

То до неке мере има смисла пошто напад непријатељске нације на електричну мрежу сајбер нападом може да представља претњу по националну безбедност.

Међутим, исто тако је могуће створити лажни сајбер напад који би наводно могао да потекне из непријатељске државе чиме би се врло лако оправдао рат са том државом. Док би се ствари рашчистиле, меткови би већ летели на све стране.

Неки коначан закључак је да је рат са Русијом далека могућност, али да САД и НАТО повећавају шансе за рат сваком својом провокацијом.
Вебтрибуне

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here