АКАДЕМИКУ, песнику и есејисти Љубомиру Симовићу вечерас је уручена награда „Доситеј Обрадовић“ за животно дело.

Награду за свестрани допринос у свим научним и уметничким дисциплинама додељује Задужбина „Доситеј Обрадовић“ уз подршку Министарства културе и информисања и Народне банке Србије.

Церемонија уручења одржана је у Српској академији наука и уметности.

У образложењу жирија наведено је да Симовићева уметничка висина подржава и доситејевско настојање за опстанак и напредак српског народа.

Уручујући награду председник Управног одбора „Доситејеве задужбине“ Душан Иванић казао је да не постоји нико ко би боље осликавао Доситејеве поруке „слободно расуђивати, слободно мислити и слободно судити“.

По уручењу награде Симовић је рекао да Доситеј у мноштву писаца код њега заузима посебно место, између осталог, због његове актуелности и жеље да Србију приближи породици европских просвећених народа.

„Никога слепо не слушај, све проверавај… Има ли данас актуелније поруке од ове и може ли она до нас да допре знајући колики су тиражи књига у Србији“, упитао је Симовић.

Лауреат је упутио поруку, која би могла да буде и одговор на питање које је поставио. „Искључи радио, искључи телевизор, остави новине које ниси до краја прочитао, седи под дрво и читај Доситејеве књиге“.

Церемонија уручења награде почела је извођењем некадашње химне Србије „Востани Сербие“ чије речи је на писао Достеј Обрадовић.

На крају свечаности изведена је композиција „У мраку“ на стихове Љубомора Симовића из драме „Хасанагиница“.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here