Beograd, 17. jula 2016.- Putnici na aerodromu "Nikola Tesla". Avion Er Srbije na redovnoj liniji Istanbul-Beograd sleteo je danas oko 17 casova i 15 minuta, a putnici koji su se zatekli u Istanbulu tokom noci kada je pokusan vojni puc kazu da im je sve licilo na 1999. godinu i NATO bombardovanje Srbije. FOTO TANJUG/ MARKO KAROVIC/ nr

Туристичке агенције су сада, након увођења ванредног стања у Турској дужне да путницима који откажу аранжмане врате највећи део средстава, а на путницима је да одлуче да ли ће путовати у ту земљу или не, изјавио је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

„Ко год сада да откаже путовање, имаће основ за повраћај највећег дела средстава осим оних стварних трошкова које је агенција имала. Тај основ се сада, увођењем ванредног стања стекао и ми о томе сад говоримо, а на путнику, односно туристима је дефинитивна одлука да ли ће путовати или неће”, рекао је Љајић новинарима након почетка радова на реконструкцији спомен комплекса Кадињача код Ужица.

Он је рекао да све док се не прогласи ванредно стање у некој земљи, туристичке агенције немају обвезу да враћају новац за уплаћене аранжмане, а сада се, како каже, тај основ стекао.

„Наш посао није да говоримо људима да ли је негде безбедно или небезбедно или да ли треба или не треба да путују, наша дужност је да их упознамо са свим чињеницама, правима и обавезама које имају пре свега туристичке агенције према њјима и то и сада чинимо. Од почетка се принципијелно и професионално понашамо иако су таблоиди покушали да нас увуку у политичке воде и дају непримерену димензију свему томе”, рекао је Љајић.

Он је навео и да је контактирао агенције посредством којих наши туристи одлазе у Турску.

Како каже, у једној је од 106 путника који су уплатили аранжман за Турску 10 путника отказало полазак, у другој од 59 путника нико није отказао, а у трећој агенцији која има 110 путника, једна породица је одустала од путовања у ту земљу.

Љајић је подсетио да је на располагању и дежури телефон где сви који су већ отпутовали и они који намеравају да путују могу да се обрате и затраже савете.

„Ту смо да чујемо притужбе, жалбе и покушамо да решимо проблем, за сада немамо примедби и захтева”, рекао је Љајић.

Он је навео да се ситуација прати и да су представници ресорног министарства на вези са агенцијама и путницима и да ће се благовремено доносити потребне одлуке.

У Анталијској регији тренутно летује око 1.100 наших грађана, саопштили су раније представници Министарства.

Турски председник Тајип Ердоган саопштио је синоћ да је та земља увела ванредно стање и да ће оно трајати три месеца.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here