Пре тачно 16 година убијени су дечаци Иван Јововић (19) и Пантелија Дакић (12), рафалом из аутоматског оружја, док су се купали у Бистрици

Шеснаест година од трагедије у Гораждевцу, када су непознате особе из аутоматског оружја пуцале на групу од око 50 деце и младих док су се купала на Бистрици, навршава се данас.

Пре тачно 16 година убијени су дечаци Иван Јововић (19) и Пантелија Дакић (12), рафалом из аутоматског оружја, док су се купали у сеоској реци Бистрици, а тешко је рањено још четворо деце. Рањени су Богдан Букумирић (14), Ђорђе Угреновић (20), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

За тај злочин још нико није одговарао, а Еулекс је услед недостатка доказа затворио истрагу коју је по доласку на Косово преузео од УНМИК. Родитељи убијене деце разочарани су што починиоци тог злочина још нису изведени пред лице правде, иако су, како тврде, познати. Ни награда од милион евра није помогла да се убице пронађу.

Председник Косова Хашим Тачи положио је 2016. године, први пут, цвеће на споменик убијеним дечацима, и тада је рекао да се заклиње да се никада више неће поновити такви злочини. Тачи је такође обећао да ће радити на томе да се сваки злочин расветли и казни, али и да се утврди судбина несталих.

Нападачи на српску децу која су се купала на реци 500 метара од центра села никада нису откривени упркос обећању тадашњег шефа УНМИК полиције да ће „преврнути сваки комад земље како би нашао убице“, а није помогла ни награда од милион евра коју је понудио УНМИК. УНМИК је после напада у Гораждевцу саопштио да је „непознат број људи из жбуња отворио ватру из ‘калашњикова’ на групу од око 50 деце и младих, већином Срба из гораждевачке енклаве“.

Косовска полиција саслушала је 75 сведока, међу којима су била и рањена деца. Претресла је 100 кућа. Очеви убијених дечака тврде да се зна ко је пуцао на Ивана и Пантелију и из године у годину понављају да су то рекли и Кфору.

Убице су остале некажњене и у случају убиства у Старом Грацком, Обилићу и код Подујева. У Старом Грацком убијено је 14 жетелаца, у Обилићу породица Столић, а код Подујева 12 путника када је дигнут у ваздух аутобус „Ниш експреса“ са путницима који су ишли на задушнице.

Последњих година у серији напада на повратнике у Клини и инцидената у Гораждевцу непознате особе бациле су Молотовљев коктел на спомен обележје српским жртвама рата и деци страдалој на Бистрици. А такође су и пуцале на њега. У Гораждевцу данас живи око 700 Срба, што је трећина у односу на број од пре 1999. године.

СЕЋАЊЕ НА СТРАДАЛЕ
У цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу у 10 часова служиће се помен Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу. Парастосу ће присуствовати помоћник директора Канцеларија за Косово и Метохију Зоран Бојовић, који ће касније обићи гробове дечака и положити венац на споменик жртвама страдалим у НАТО бомбардовању.

Годишњица злочина биће обележена и у Београду, у 12:44 сати, у спомен соби „Косметске жртве“, у организацији Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, а присуствоваће помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и министар просвете Младен Шарчевић.

 

Насловна фотографија: Зоран Влашковић/КМ новине

 

Извор Мондо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here